Tegyünk különbséget a lágyéksérv és a vízsérv között!

Lágyéksérv (‘Hernia inguinalis’)

A lágyéksérv esetén a lágyékcsatorna nyílásán, ahol korábban a here szállt le, hashártya és belek kitüremkednek a herezacskóba. A férfiakban sokkal gyakrabban jelentkezik a betegség, mint nőkben.

A kórkép esetén az érintett oldali herezacskó megnagyobbodik. serv-01

Hasprés alkalmával, köhögéskor, nevetéskor, nehéz tárgyak emelésekor a sérv nagysága általában fokozódik. Fekvéskor viszont, ahogy a belek visszacsúsznak a hasüregbe a sérv nagysága általában megkisebbedik.

A herezacskóba türemkedett beleket, az orvos, a sérvkapun át kézzel is vissza tudja tolni a hasüregbe. Szövődmény akkor lép fel, amikor sérvkizáródás következtében a beleknek csavarodásuk vagy leszorításuk miatt megszűnik a vérellátása, elhalnak.

Ez a szövődmény korai sebészeti beavatkozás nélkül halálos is lehet, ezért ajánlott, még a szövődmények kialakulása előtt, műtéti úton megszüntetni a lágyéksérvet!

Vízsérv (‘Hydrocele’)

A kórkép esetén a here burkai között folyadék szaporodik fel, ami a here fájdalmatlan megnagyobbodásához vezet.

Ártalmatlan elváltozás, elkülöníthető a lágyéksérvtől azzal, hogy nagysága állandó. A folyadék magától is felszívódhat, de egyes esetekben műtéti beavatkozás vagy a folyadék leszívása válik szükségessé.

loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!