Tudja meg, milyen tünetei vannak a heresérvnek!

961
HOZZÁSZÓLÁS:

A heresérv a lágheresérvyéksérv férfiaknál előforduló változata, amikor a sérv a lágyékcsatornán keresztül lecsúszik a herezacskóba. A heresérv lehet egyoldali és kétoldali. Általában jól tapintható és látható, és ameddig ki nem záródik, addig különböző panaszokat tud okozni. Kialakulhat felnőtt korban is, de akár veleszületett is lehet a betegség.

Mivel igen szűk keresztmetszetű a sérvkapu, ezért fennáll a sérvtartalom kizáródásának a veszélye. Ez azonnali beavatkozást igényel, máskülönben bélelzáródás, bélelhalás vagy akár hashártyagyulladás is kialakulhat.

Milyen tünetekkel jár együtt a heresérv?

Első tünetként egy csomó figyelhető meg a lágyékhajlatban. Ez eleinte duzzanattal jár együtt, kiváltképpen fizikai megerőltetés, cipekedés esetében. Kezdetben ez a kis csomó visszahúzódik akkor, amikor a beteg nyugalmi állapotba kerül és lefekszik.

Azonban ha a sérv már nagyobb méreteket öltött, akkor fekvő állapotban sem tűnik el, és ekkor is ugyanúgy észlelhető.

A betegség korai szakaszában  a páciens még maga is vissza tudja helyezni a sérvet. Azonban ezzel nem szünteti meg a sérvtömlőt, csupán az abban elhelyezkedő hasi szervek kerülnek vissza a helyükre.

Előrehaladott heresérv

A betegség későbbi szakaszában tünet lehet a húzó, tompa fájdalom érzete is.

A heresérvekre különösen jellemző tünet, hogy a sérvtömlőhöz kitapad a bélfal. Ebben az esetben a béltartalom már nem rakható vissza a helyére.

Kezelés nélkül, valamint ha a sérvkapu nagy, az izomzat viszont gyenge, akkor a heresérv mérete egyre nagyobbá válik.  Ha azonban túl szűk a nyílás, akkor a sérv tartalma kizáródhat, ami miatt nem tud visszakerülni a hasüregbe.

Ez leginkább fiatal, sportos, erős férfiaknál szokott előfordulni emelés, megerőltetés hatására, vagy épp ellenkezőleg idősebbek esetében, akik ágyhoz vannak kötve, és egyáltalán nem mozognak.

Ilyenkor külön problémát jelent, hogy a sérvkapu rászorul a belekre, és így elszorítja azokat. További gondot okozhat, ha a beszorult bélszakaszban fokozott a gázosság, ami miatt lufihoz hasonlatosan felfújódik, a rászorult sérvkapu miatt pedig a vérellátásban is zavarok keletkezhetnek. Ehhez jön még hozzá, hogy a béltartalom nem tud megfelelően közlekedni, mivel elszorítja önmagát. ez pedig akár bélelzáródáshoz vagy bélelhaláshoz is vezethet. 

961
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]